Ez a festék amit én is használok, és még sok más cégnél is van hasonló emígyen működik :
Van egy alapszín
Ez lehet sötét vagy világos, rar vagy metál esetleg textúra jellegű
Hot-rod nál pl ez egy fekete alap után fújt "ezüst" színű valami (House of Kolor / Marblizer effekt)ami a csillogós és a "textúra-mintázatát" adó réteg. Erre kerül rá az Úgynevezett kendy vagy Candy (cégtől függően) ami mint a nevében is jelzi egy a cukormázhoz hasonlatos fedőréteg ami nem csinál mást mint hogy megszínezhető vele a már elkészített effekt. (Olyan mintha nézed a kőfalat majd felveszel egy színes napszeműveget és azt látod..) Nos a Hot-Rod nál csak a csillogós alapot látod mert elbasarintottam az adagolást és a RotBeer nevű barnás olyan sötét lett hogy elnyelte az effekt 80% kinézetét...Ilyent akartam ez egy csillógós de + márvány mintás alap Barnással színezve de sok lett a barna bár nem akartam ennyire világosat sem mint ez :
(ez egy 4 rétegű festés...)
Ez a szín sokféle, a "szín" alatt lehet csillogós, gyöngyház, mintázat, airbrush festés, vagy csak Dodge esetünkben egy metál szín
A normál metál és az ilyen rétegekből kipakolt ugyanazon színt, csak úgy lehet jellemezni : a metál csillog ellenben egy többrétegű effekt festékkel felépítettnek "Mélysége" van.
Igazából ha már láttál egymás mellett két hasonló de eltérő anygú ilyet hamar rájön az ember mi a lényegi különbség és ahogy a dodge-t nézem az sem egy egyszerű metál hanem egy több rétegű szín amely ezt a jelleget adja.
A tuning és igényesebben fényezett autókat a világon mindenhol ilyen rendszerekkel csinálják ugyanis öszehasonlíthatatlan egy széria metállal... Mondjuk meg is kérik az árát az anyagnak és a felhordásnak is.
Dodge esetünre térve ez sztem így fog kinézni :
-
Kap egy vékony alapozót ami majd ezüstös színű... Mobihel Primer for plastic
[Ez megmarja a műanyagot és kezeli a felület tapadását a ráhordott anyagoknak.]
-
Megkapja a szükséges gittelést tapaszozást ...Tekla Neoflex javítótapasz
[egyenetlenségek hézagok kitöltésére]
-
Ismét Kap egy vékony alapozót[Ezzel a réteggel megadjuk a gittre való festékek kötését és amit a gittelésnél lecsiszoltunk esetleg alapozóréteget pótoljuk vele]
-
Kap egy Fehér alapszínt[Ez megadja a későbbi világosabb hatást és eltünteti az alapozáson esetleg még látszó foltokat ami átüthet a későbbiekben ]
-
Kap egy Orion Silver nevű effekt alapot [ Ez egy hasonlatos dolog a metál ezüsthöz de a "pöttyöket" nézve fele vagy még kisebb azaz sokkal finomabb szemcsenagyságú réteg]
-
Jöhet a "szín" azaz a Kendy nevű "napszemüveg" esetünkben valamelyik yellov árnyalat
[jellegét tekintve minél többet adunk az oldószerhez annál sötétebb árnyalatot kapunk egy adott színnél és ezt fokozhatjuk úgy is hogy több rétegben hordjuk fel ami a végső kinézetnél nem olyan mintha alapból sötétebbet keverünk]
-
Majd jöhet a lakk ha elégedettek vagyunk a kinézettel
[ a lakkozással egy fényes kivitelnél lehet fokozni a "mélységet" azaz sok réteg és még szebb kinézet]
Lakk : Erre pl sok lakk nem képes mert megeshet hogy a 4. 5. réteg után már "opálosodik" a sok felvitt lakk és hiába fényeljük nem lesz szebb. Ehhez olyan Lakk azaz Festékcsalád lakkját kell használni ahol a lakk oly víztiszta hogy akár a 20. ! réteg után is tökéletesen átlátszó azaz mint egy zorall üveglap a festésen...
Nos remélem azért meg is érti valaki amit írtam...
Üdv a én
Rc Custom Builder__________________________________________________________________________________Csepel 130B ; Hummer H1 ; Project Crawler ; Toyota Hilux ; Grand Cherokee ; JeeP Nukizer ;
JeeP Cherokee XJ ; JeeP Comanches ; Nissan Patrol ; '63 Willy's JeeP ; Defender 109 ;
JeeP Lower Forty ;scx Hot-Rod; ~Dodge M80